marți, 16 iunie 2015

Ultima întâlnire de proiect de la College Francois Mitterrand, Toulouges, Franța

        În săptămâna 8-13 iunie 2015 a avut loc cea de a șasea și ultima reuniune transnațională din cadrul proiectului de parteneriat multilateral Comenius “Science Experiments on Renewable Energies”, la școala coordonatoare College Francois Mitterrand din localitatea Toulouges, Franța. Din partea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară au participat doi profesori (profesor Violeta Iacentiuc, coordonator de proiect și director adjunct profesor Crăița Buda Niga) și patru eleve (Beatrice Lungu -XI D, Alexandra Nechita - X B, Diana Sumănar - X A și Anca Hostiuc - X A).




            Întâlnirea din Franța a fost axată pe utilizarea energiei solare ca sursă de energie regenerabilă, dar în același timp s-au desfășurat activități de prezentare și evaluare finală a rezultatelor obținute pe parcursul celor doi ani de proiect 2013-2015 de către toate țările implicate (Franța, România, Olanda, Lituania, Italia și Turcia).
           Programul activităților a debutat cu un cuvânt de bun venit din partea doamnei director a școlii, iar apoi elevii au fost invitați să completeze un chestionar de evaluare finală, axat pe cunoașterea energiilor regenerabile și a modului în care acestea se utilizează. 





         Majoritatea elevilor s-au descurcat foarte bine la acest test și acest lucru ne bucură deoarece înseamnă că proiectul a reușit să își atingă obiectivul principal. 
         O altă sarcină de proiect realizată a fost organizarea concursului final de desene “Orașul Viitorului”, în care fiecare țară a participat cu desenul desemnat câștigător în cadrul concursului desfășurat anterior în fiecare școală. Dintre cele 6 desene, România l-a avut pe cel mai bun, un desen realizat de eleva Roxana Mateiciuc din clasa a X-a E. Premiul a fost un memory stick personalizat cu logo-ul proiectului.



            Activitatea cea mai amplă a fost organizarea unei expoziții - forum deschise publicului în sala spațioasă a primăriei din localitatea Toulouges, în care fiecare țară și-a aranjat propriul stand de prezentare a experimentelor derulate pe parcursului proiectului. Vizitatorii francezi – de toate vârstele - au putut participa activ la experimente, interacționând cu elevi din diferite părți ale Europei, într-o atmosferă deschisă, plăcută și prietenoasă.









          După expoziție, profesorii coordonatori s-au adunat într-o ședință pentru a trece în revistă toate activitățile din cadrul celor doi ani și pentru a se analiza gradul de realizare a tuturor produselor finale ale proiectului: site-ul web, broșură despre experimente, DVD final, etc. S-au distribuit sarcini viitoare pentru fiecare dintre parteneri, legate de întocmirea raportului final și de înscrierea proiectului în baza de date EST (European Shared Treasure).


          O altă activitate deosebită a fost vizita la centrul de cercetare din Odeillo în munții Pirinei, unde se află cel mai mare cuptor solar din lume, o construcție ingenioasă și impresionantă. Acesta este compus din 63 de oglinzi heliostatice, plasate pe o pantă învecinată, cu rolul de a reflecta razele solare spre o gigantică oglindă concavă. 
           Astfel se concentrează o cantitate enormă de lumină solară în focar, reușind să se producă în acest punct o temperatură de 3500 de grade Celsius. Cuptorul solar este folosit de Centrul Național de Cercetare Științifică pentru studierea sistemelor de transfer de căldură în fluide, al convertoarelor de energie și al comportamentului materialelor la temperaturi ridicate.






          La Odeillo elevii au avut ocazia să înțeleagă principiul de funcționare al cuptorului solar, prin realizarea de mici experimente legate de fenomenele de reflexie și refracție a luminii, realizate cu oglinzi plane, concave și lentile. După fiecare set de experimente, elevii trebuiau să aleagă răspunsurile corecte de pe o fișă de evaluare. La finalul vizitei ni s-a proiectat un film despre cum funcționează cuptorul solar și ce alte experimente se realizează în cadrul centrului de cercetări.




           Finalul proiectului a fost marcat la școala coordonatoare prin inaugurarea unei plachete și printr-o cină festivă la care au participat profesori, elevi și mulți părinți.





          Mulțumim familiilor elevilor gazdă, care au dat dovadă de multă ospitalitate și prietenie față de elevele noastre. 

                                        




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu